Homeopathie

Homeopathie

Het blog In de praktijk

In dit blog deel ik voorvallen uit de homeopathische praktijk. Het kan gaan om een advies dat voor meerdere mensen interessant kan zijn, het kan gaan om een grappige gebeurtenis, het kan gaan om een ander dagelijks of bijzonder iets dat met de praktijk te maken heeft.

ONRUST

HomeopathiePosted by JolandeVelgersdijk Mon, September 25, 2017 11:15

Wat een onrust afgelopen week!

Terwijl we buiten na de stormen van afgelopen tijd genieten van heerlijk nazomer weer, kwam de EASAC met een rapport naar buiten waarin ze de EU adviseren om homeopathie nog verder aan banden te leggen. Zowel een aantal patiënten als mensen in mijn privé leven begonnen er over. Zelfs Freek de Jonge maakte er een vlog over. Het is, zoals Frans Kusse, homeopathisch arts, zei in het interview in het Reformatorisch Dagblad ‘Zoveelste storm over ons hoofd’. Zijn we te bedreigend?

‘Zoveelste storm’

Homeopathie bestaat al ruim 200 jaar en er zijn wereldwijd miljoenen mensen die homeopathie gebruiken. Maar inderdaad, als je homeopathie wil verklaren vanuit biochemische modellen, dan kan ik je ook zo vertellen dat dat niet gaat passen. En ja, het is ook zo dat er nog te weinig langlopende dubbelblinde, gerandomiseerde onderzoeken zijn die grote patiëntengroepen met elkaar vergelijken. Overigens mis ik die ook vaak bij reguliere medicatie.

Als homeopaat in de praktijk

Tegelijkertijd ben ik ook deze week weer dankbaar en blij dat ik de keuze heb gemaakt om homeopaat te worden. Ik heb een wetenschappelijke studie afgerond, ik heb jarenlang in het bedrijfsleven ‘een goede baan’ gehad, onder andere als business consultant en project manager. Toch heeft geen enkel eerder werk mij de voldoening gegeven die ik nu in mijn werk ervaar.

Zomaar een paar casussen waar ik de afgelopen dagen mee bezig ben geweest:


Een jongentje, drie jaar oud, kwam voor het tweede consult. Tijdens het eerste consult maakte hij geen contact, reageerde nauwelijks op zijn ouders, liep op zijn tenen en flapperde met zijn handen, hij gilde als het niet ging zoals hij wilde of dacht dat het zou gaan. Inmiddels vier weken later kijkt hij me aan, wat onwennig nog, maar er is contact. De ouders hebben met hem geoefend, met spraak, kleuren, vormen, duidelijke rechtstreekse communicatie. En hij heeft homeopathische middelen gekregen. Ik vraag ze hoe ze de verandering die ze bij hun zoon zien, zouden omschrijven. Dan zegt zijn moeder: ‘Hij is ontwaakt.’ En we zijn er nog niet, maar er is wel al veel gebeurd in die eerste vier weken.

“Hij is ontwaakt”

Een vrouw, eind dertig, is al wat langer onder behandeling. Van haar belangrijkste klacht had ze al jarenlang last. Er was al eerder verbetering en andere klachten waren al verholpen. Nu hebben we tijdens het vijfde consult het traject af kunnen sluiten. Wat was ze blij!

Een meisje, dat zóóó graag wil paardrijden. Maar ze is zóóó allergisch. Ook al is ze maar even op de manege, ze heeft meteen rode, pijnlijke, jeukende ogen en uitslag in haar gezicht en op haar handen. Ook haar zag ik na vier weken terug. Komt ze me vertellen dat ze het weekend ervoor pony heeft gereden en dat het helemaal goed is gegaan!

Een meneer die naar Afrika op vakantie gaat en toch echt niet aan de Malarone of Lariam wil. Ik begrijp dat, ik heb van beide een lange nasleep gezien. We hebben verschillende andere mogelijkheden besproken.

Waterwratjes

Waterwratjes…. Die zie ik regelmatig. Soms kinderen die er al meer dan een jaar last van hebben. De ouders hebben dan soms al van alles geprobeerd. Met één of twee keer verdwijnen ze!


Een vrouw van in de vijftig die voor een tweede consult kwam. Weer helemaal keurig gekleed. Heel verzorgd, ketting, bijpassende oorbellen, netjes opgemaakt, chique. Net als vorige keer. Maar toch totaal anders. Bij het eerste consult gaf ze aan een gespannen, erg kritische, wat bazige indruk. Ze vertelt me nu zelf dat ze niet meer zo kritisch is naar zichzelf is, dat ze meer zichzelf mag zijn. Dat staat haar veel beter!

En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.

Homeopathie werkt!

Ik kan je vertellen: Homeopathie werkt!

Soms gaat het snel, soms duurt het langer. En het is ook niet zo dat je met homeopathie alles kunt ‘fixen’. Maar laten we met zijn allen, conventioneel/regulier en complementair/alternatief, in samenspraak met de patiënt, werken aan een optimale gezondheidszorg waarbij mensen in vrijheid mogen kiezen. Soms het één, soms het ander en van mij mag het zeker ook gecombineerd worden.

Ik vond het ook zo mooi om ook van mensen van wie ik dat niet zo direct verwachtte totale support te krijgen: ze kennen allemaal voorbeelden van mensen die zich, mede, dankzij complementaire zorg beter voelen. Deze mensen kunnen weer meer aan, voelen zich weer beter, hebben weer zin in het leven en hun werk. Ze willen allemaal vrijheid ervaren in hun leven en vrijheid in hun zorgkeuze!

Vrijheid

Wil jij weten of homeopathie wat voor jou kan beteken, al dan niet naast een reguliere behandeling, neem dan vrijblijvend contact met me op.

  • Comments(0)//blog.jolandevelgersdijk.nl/#post6