Homeopathie

Homeopathie

Het blog In de praktijk

In dit blog deel ik voorvallen uit de homeopathische praktijk. Het kan gaan om een advies dat voor meerdere mensen interessant kan zijn, het kan gaan om een grappige gebeurtenis, het kan gaan om een ander dagelijks of bijzonder iets dat met de praktijk te maken heeft.

Homeopathie en de psyche

HomeopathiePosted by JolandeVelgersdijk Mon, January 15, 2018 09:24

Vorige week was ik met een kennis bij Elswout, een landgoed waar je prachtig kan wandelen. Op een gegeven moment hadden we het over psychische problemen en ik vertelde over een patiënt die ik behandel voor psychische problemen. ‘Hè,’ zie ze ‘homeopathie is toch alleen tegen bacteriën en virussen?’ Waarop het mijn beurt was om verbaasd te reageren. Zij dacht dat homeopathie alleen voor fysieke klachten gebruikt kan worden. Blauwe en plekken en kneuzingen, daar kende ze het ook van.

Voor veel mensen is het niet duidelijk wat homeopathie is en waarvoor een homeopathische behandeling kan helpen. Bij homeopathie gaat het om het totaalplaatje. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en daar gaan we bij de behandeling van uit. Het homeopathisch middel kan op verschillende niveaus werken en ook het lichaam zal op verschuivingen in de geest reageren en andersom.

Lichaam en geest, waar begint het één en waar eindigt de ander?

Als ik kijk naar de afgelopen dagen in de praktijk, dan zag ik mensen met acne, met eczeem, met onverwerkt verdriet, met chronische pijn en vermoeidheidsklachten, met gevolgen van de ziekte van lyme, met ontwikkelingsachterstand, met burn-out klachten, met autistiform gedrag, met gehoorproblemen, met depressie, met psychosen, met griepklachten, met maag- en darmproblemen, met artritisklachten, met hart- en nierproblemen, met slaapproblemen, met een algemene wens om gezonder te worden, met gewichtsproblemen, met epileptische aanvallen. Al de genoemde fysieke klachten geven stress en worden erger bij stress. Emoties, gedachten, overtuigingen… het werkt allemaal door. En als het op het ene vlak weer beter gaat, dan werkt dat door op het andere vlak. Het fijne aan homeopathie is dat het juist naar dit totaalbeeld kijkt. En dat het het lichaam en de geest helpt om zelf weer een nieuwe, betere balans te vinden.

Lichaam en geest, een onafscheidelijk duo

  • Comments(0)//blog.jolandevelgersdijk.nl/#post7